doomsday


er was deze avond een flinke stroomstoring hier in mijn leefgebied.en ik vond het machtig !!!van mij mag zo iets heeeeeel lang duren =)

punt 1:
het verbroedert ontzettend, iedereen ging de straat op en sprak met elkaar.

punt 2 :
de wereld om me heen ziet er een stuk natuurlijker uit zonder stroom,
geen lampen, geen tv’s, geen computers enz enz

punt 3 :
het zet aan tot overpeinzen :
‘zouden wij ons redden als dit een blijvend iets is, zo zonder stroom’

enz enz enz

na èèn uur stroomloos te zijn geweest, hoorde ik dat de electriciteits-centrale in de fik zou staan.
degenen die mij kennen weten dat ik fik bijzonder geweldig vind,
en zodoende besteeg ik, als automatisch, mijn stalen ros op weg naar de mogelijke brand.
ik was de straat nog niet uit of het begon te regenen dat het een aard had,
maar wat water heeft mij nog nooit van een missie afgehouden, zo ook nu niet.
ik fietste dus gestaag door in het pikdonker.
nu moet je weten dat de evt. brand op een half uur fietsen van mijn huis ligt,
ik moest dus een flink eind door de regen.

en ondertussen, zo doorweeks als maar mogelijk is, stond er een brede grijns op mijn gezicht !
ik vond het zo ontzettend gaaf !
alles pikdonker en nat, een heel andere wereld kreeg ik te zien, en ik genoot.

aangekomen op de plek waar de brand moest zijn, was er dus geen brand….
maar eigenlijk was dat niet eens erg ( ! ) want de bliksem die het noodweer vergezelde was ook machtig mooi, zelden zulke prachtige bliksemflitsen gezien (nu waren ze natuurlijk helemaal goed te zien omdat alles donker was)

op mijn tocht terug naar huis begonnen stilletjes aan weer dingen te werken,
eerst hier en daar een oranje stoplicht, toen de verlichting in panden enz.,
ik kan jullie melden dat ik daadwerkelijk teleurgesteld was..,daar ging mijn fantasiewereld.

kortom,
ik denk dat ik beter dan ooit zou functioneren in een maatschappij die redelijk ontwricht is door technische mankementen, jammer dat ik er maar zo kort van heb mogen proeven !

over & sluiten
M.

Advertentie

11 reacties on “doomsday”

 1. Inge schreef:

  Ik heb ook wel eens met die gedachte gespeeld, leuke is dat als je schrijft je dat kunt gebruiken. Ik laat in mijn debuut roman de hoofdpersoon op een flat een soort van buitenwereld crexc3xabren, ook zij sluit zich af van de moderne wereld, Geen tv, kaarslicht etc. In een verhaal kun je dat mooi laten botsen tegen het tegenovergestelde. Ik herken denk ik dus je gevoel wel, Dat je soms verdwaasd door de wereld loopt en denkt dat je er eigenlijk niet in thuishoort. Maar dat gevoel maakt creatief en is voor de kunst heel bruikbaar. Vervreemdend. Anders kijken. Achter de dingen kijken. Diep voelen en ervaren. Zoiets misschien.

  Like

 2. miriam schreef:

  @inge
  in een vlaag van zelfreflectie kwam ik tot het volgende:
  ik denk dat ik het idee van een wereld zonder stroom zo prettig vind omdat ik in de huidige maatschappij niet echt mijn draai kan vinden.
  ik ben op mijn best, en voel me ‘echt levend’, op momenten dat anderen niet meer weten wat te doen, dan kom ik ineens met de meest goeie oplossingen en voel me als een vis in het water.
  zo ook waarschijnlijk als de ‘pleuris’ mocht losbarsten op aarde,
  maar wellicht dat dat duurt zolang iedereen radeloos is,..als de storm is gaan liggen en mensen hebben hun ‘draai’ weer gevonden en er zijn weer ‘orders and regulations’ dan zal ik me weer ongemakkelijk gaan voelen en hopen op de volgende ‘grote verstoring’…

  in het kleine plaatje is het dus bij nader inzien een redelijk egoistische wens,
  in het grote plaatje denk ik dat het helemaal geen kwaad kan trouwens, en mischien wel goed voor de aarde zal zijn…

  ach…weet ik veel … 😉

  Like

 3. miriam schreef:

  mooi he, hoe we al pratende steeds dichter bij elkaar komen =),

  al hadden jij en ik zonder stroom nooit van elkaars bestaan afgeweten en had dit ‘gesprek’ nooit plaats gevonden….dat dan weer wel 😉

  Like

 4. Inge schreef:

  Ja, dat is wel zo. Als iets veilig is (lijkt) gesteld, komt er steeds een ‘nieuw’ gevaar in de vorm van een nieuwe ziekte, nieuwe dreiging etc. Er verandert misschien weinig in de loop der eeuwen het toont zich alleen in een andere vorm die nieuw lijkt maar het is slechts een ander jasje. Zoiets misschien.

  Like

 5. miriam schreef:

  @ inge
  quote;”Ik denk dan ook weer aan kinderen in de couveuse, mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur, we krijgen dan weer de natuurlijke selectie van de sterksten die overleven. ”

  das helemaal waar, maar we zijn nu, ondanks alle maatregelen, toch ook al vaak machteloos ( in het grote plaatje bedoel ik) ? wat moet gebeuren gebeurt toch wel…

  is het niet zo dat we nu op vele vlakken ‘schijnveiligheid’ ervaren ?

  en zoals het nu op veel plaatsen in de wereld gaat is het nog steeds zo dat alleen de sterksten overleven.. zelfs in nederland gaat dat steeds meer die kant op..

  maar tuurlijk snap ik wat je bedoelt…tuurlijk ben ook ik verknocht aan veel van onze ‘luxe’ ,
  …maar toch, ergens fascineert het idee van een wereld zonder stroom mij..

  tot die tijd is een ‘licht-loze’ stad eens in de zoveel tijd een tof alternatief idd

  Like

 6. Inge schreef:

  Ik denk dan ook weer aan kinderen in de couveuse, mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur, we krijgen dan weer de natuurlijke selectie van de sterksten die overleven. Maar af en toe echt donker zoals er ook een autoloze zondag is ingesteld, lijkt me wel wat.

  Like

 7. realcoen schreef:

  mail naar bushje,die heeft nog wel een bommeke over,om jouw regionale krachtcentrale het zwijgen op te leggen,kleine moeite voor ‘um,kun jij weer ‘grijnzend door de donkere stad’ gaan,motjes van de nacht

  Like

 8. sanderman schreef:

  ik las het in de krant zelfs. flinke storing.

  Like

 9. miriam schreef:

  @inge
  ik weet het ik weet het, veel is niet meer mogelijk zonder stroom, …maar ik ben heel benieuwd wat voor zaken de mensheid weer zal ontdekken mochten we genoodzaakt zijn om zonder stroom te overleven, ik denk dat de dingen die we dan zullen gaan doen veel ‘echter’ zijn, veel natuurlijker..
  en tuurlijk zou ik mijn muziek enz enz missen,..maar toch..

  Like

 10. Inge schreef:

  En de muziek die je graag thuis beluistert? Je creativiteit op de pc? Filmpjes maken, foto’s bewerken….Niet alleen licht draait op elektriciteit! Maar echt donker ervaren zonder al die lichtvervuiling lijkt mij ook wel heerlijk ja! Paar keertjes per jaar een donkere nacht.

  Like

 11. oblomov schreef:

  hm.. 🙂

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s