Stadsjutten


Stadjutten, eigenlijk is het een vorm van schatgraven…
gekkigheid dat het in de meeste plaatsen verboden is !!

In onze wegwerpeconomie belandt er veel op straat dat nog bruikbaar is.
Wie er de moeite voor neemt, kan zo gratis en voor niets zijn hele huis inrichten.
‘Stadjutten’, een variatie op ‘strandjutten’, beiden bezigheden waarbij de jutter op zoek gaat naar bruikbaar afgedankt materiaal, dit verwerkt en vervolgens hergebruikt of doorverkoopt.

Stadsjutten bevindt zich civielrechtelijk in een schemergebied.
Meestal wordt aangenomen dat deze vorm van afvalinzameling toegestaan is: de eigenaren hebben immers afstand gedaan van de zaken in de vuilnisbak, maar volgens de wet is ook afval nog privé-eigendom, eigendom van de gemeente of van een particuliere organisatie als zij het grof vuil ophalen, en dus is het in de meeste plaatsen in Nederland strafbaar om te stadjutten….Tips voor succesvol stadjutten:
* Trek er ‘s avonds of ‘s nachts op uit, dan kun je (vrijwel) ongestoord zoeken  en is er meer te vinden.
* Neem een zaklantaarn mee.
* Let op: er geldt een etiquette; De belangrijkste regels zijn: wie het eerst komt, het eerst maalt en geen opengemaakte vuilniszakken verspreid over straat achterlaten.
* Nog een code: veel mensen knippen de stekker van het snoer af als een apparaat kapot is. Zit die er nog aan, dan is er een goede kans dat het apparaat nog werkt. Soms plakken mensen er een briefje op met ‘Werkt nog’ om het stadjutters makkelijker te maken.
* Een dichte (verhuis)doos heeft vaak op zolder gestaan en is misschien ongezien bij het vuil gezet, kijk er even in.
* Vlekken op stof kun je vaak verwijderen, maar ruik er wel even aan, de geur van kattenpis is vrijwel niet te verwijderen.
* Sla winkelstraten niet over; het café op de hoek kan zomaar een doos afgedankte glazen op straat zetten, de kapper een voorraadje shampoo.
*Schroom niet om een flinke berg vuilniszakken te inspecteren. Verhalen over gevonden zilverbestek of ander klein, waardevol goed, zijn geen uitzondering onder stadjutters.
* Veel gelijkaardige vuilniszakken of verhuisdozen zijn een teken van een grote schoonmaak of verhuizing: vaak bruikbare objecten.
* Neem eventueel gereedschap mee (hamer, steeksleutel 13 en 15 voor fietsonderdelen, rolmaat).
* Zoek op de website van de gemeente de verschillende vuilophaaldagen van de stadsdelen op. In andere wijken vind je weer andere spullen.
* In de nacht van zondag op maandag heb je de beste slaagkans: veel mensen ruimen in het weekend flink op en zetten grotere voorwerpen op straat.Veel plezier! 😀
_____________

interessante link over dit onderwerp:
http://poldox.nl/stadjutten/index.html
Advertentie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s