intrigerende gedachten


heb je wel eens een boek gelezen van Michel Houellebecq?
en zoja, wat vond je ervan ?

Advertentie

21 reacties on “intrigerende gedachten”

 1. skateboy schreef:

  <extension du domaine de la lutte>
  grappige tv film!? 3 1/2 jaar geleden gezien op ned3 :))

  Like

 2. cqfd schreef:

  opper-depressivo michel houellebecq schoot tien jaar geleden vanuit een zwart gat naar de top der franse letteren. in 2004 ving hij meer dan xc3xa9xc3xa9n miljoen euro voor z’n overstap naar uitgeverij fayard. en deze herfst is z’n nieuwe roman “la possibilitxc3xa9 d’une xc3xaele” hxc3xa8t boek van de traditionele “rentrxc3xa9e littxc3xa9raire”. wij doorploegden voor u deze gedoodverfde bestseller van vijfhonderd bladzijden.

  de held van “la possibilitxc3xa9” is daniel, een franse komiek van zevenenveertig. hij heeft z’n schaapjes op het droge, maar z’n afscheid van de bxc3xbchne wordt vergald door walg en wanhoop. na z’n rampzalige scheiding, verkommert-ie in een veel te grote villa te almerxc3xada, en uit pure verveling scheurt hij doelloos over het iberische snelwegnet. het spaanse binnenland is in houellebecqs beschrijvingen even ruig en onmetelijk als het australische continent, en het stemmige doemsfeertje werkt zelfs aanstekelijk. tot daniel geen stijve krijgt bij een marokkaanse hoer, en zijn duitse buurman harry een hondje heeft dat truman heet.

  bovendien wordt het gedoe van daniel slag om slinger onderbroken door banale ongein van daniel24 en daniel25, respectievelijk de vierentwintigste en vijfentwintigste cloon van de originele daniel1. dit futuristische duo blijkt in de veertigste eeuw te leven, al is ’t een raadsel waarom houellebecq zo’n rare kunstgreep uithaalt, terwijl hij die toekomstige wereld zo vaag houdt.

  intussen raakt daniel1 in de ban van de elohimitische kerk, die onsterfelijkheid op aarde belooft. de lichamen der adepten worden regelmatig gecloond, zodat hun bewustzijn ten eeuwigen dage kan overgaan in een nieuwe versie van hun eigen lijf. door een paar genetische trucjes veranderen de clonen gaandeweg in een nieuw ras dat minder gevoelig is voor pijn, zich niet voortplant, geen nood heeft aan sociaal contact en niet hoeft te eten omdat het aan fotosynthese (!) doet. zo ontsnappen deze “neo-mensen” aan “de voorwaarden voor het ongeluk”, terwijl de gewone mensheid wegzinkt in postnucleaire barbarij en praktisch uitsterft.

  die duizendjarige neergang komt pas helemaal aan ’t eind aan bod in een paar terloopse alinea’s, en dan is “la possibilitxc3xa9 d’une xc3xaele” al lang om zeep. ergens halverwege probeert een radeloze houellebecq er nog een halfbakken thriller van te maken, om vervolgens het hoofd te buigen en tweehonderd pagina’s vol te plempen met zielige clichxc3xa9s en religieus gesputter.

  de epiloog van het boek is trouwens zo debiel als de synopsis van een televisiefilm: daniel25 heeft genoeg van zijn gecloonde zelf, opent het hek van zijn zwaar beveiligde residentie en begint aan een onzinnige tocht door radioactieve woestenijen.

  voor ons part doet miesjxc3xa8l hetzelfde!

  Like

 3. mark Brouwer schreef:

  Ik heb ‘Elementaire deeltjes’ gelezen. Misschien moet ik het nog eens doen… Destijds greep het me niet maar dat probleem had ik ook met ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans. Beide boeken moeten volgens de geletterden onder ons gerekend worden tot de top der literatuur.

  Like

 4. Cath* schreef:

  veel leespleziergenot Myrdin, pak daarna gelijk Platform en een paar dagen vrij op een eiland!
  Rust en stilte, daar doen deze boeken het goed bij*…ahum….

  Like

 5. eyelabel schreef:

  Yep, elementaire deeltjes is pakkend!

  Like

 6. miriam schreef:

  ik ben uren geleden in bad begonnen in ‘elementaire deeltjes’ , en na reeds xc3xa8xc3xa8n bladzijde was ik verkocht !!
  later meer, nu eerst eten =)

  Like

 7. Dennis schreef:

  Allemaal in mijn bezit en allemaal gelezen.

  Briljant.

  Like

 8. sander schreef:

  klinkt goed allemaal. ik ga es ff naar de bieb denk ik.

  Like

 9. miriam schreef:

  ga ik doen 😉

  Like

 10. Cath* schreef:

  van- vergeten…nah…
  zeker gaan lezen miriam!

  Like

 11. Cath* schreef:

  Platvorm vind ik zelf het mooiste boek.
  Elementaire deeltjes ook ,maar idd. het schetst de wereld in al zijn rottigheid en realiteit die er niet om liegt. Zo ziet de wereld er ook uit, dacht ik na het lezen deze roman. Maar fabuleus beschreven, zekers. Het intervieuw was verhelderend vond ik, met name rond de persoon Houellebecq.

  Like

 12. miriam schreef:

  mooi, ik had natuurlijk kunnen weten dat Oblala hem had gelezen !
  goed man ! =)

  Like

 13. oblomov schreef:

  oh ja.. wat ik er van vond?.. ik kan hem iedereen aanraden..

  Like

 14. oblomov schreef:

  ik heb ALLES van hem gelezen: Elementaire deeltjes, Platform en De wereld als markt en strijd.. ik denk dat dat laatste jou wel aan zal spreken.. in die zin dat het een klotezooi is.. wat dat aan gaat dan he 🙂

  Like

 15. miriam schreef:

  ik zag een intervieuw met hem in R.A.M (lang leve ned. 3), ik heb nog niks van hem gelezen, maar ben dat wel van plan.
  na enig gegoogle vond ik teveel info om hier neer te zetten :
  michel houellebecq, filosoof
  lees dit maar eens ;
  http://users.pandora.be/Jan.Depauw/houellebecq.html

  ik denk dat jij zijn werk ook wel zal ‘diggen’ !

  Like

 16. sander schreef:

  michel houellebecq ken ik niet, waar schrijft hij over.

  Like

 17. swami JAWI schreef:

  broer van het meisje die hollabackgirl zing: Gwen Stefani
  bckstrtbs komt in de buurt, btw
  die is overigens nog steeds 18%

  Like

 18. miriam schreef:

  @ Bobby

  arquis de sade had idd ook interresante gadachten…maar toch anders vrees ik %)

  @ Swami

  what the fuck is een hollabackboy?klinkt wel leuk trouwens…hollabackboy….mischien een neef van de Backstreetjongens ?!

  Like

 19. swami JAWI schreef:

  is he a hollabackboy?

  Like

 20. Bobby de Beer schreef:

  Michel Houellebecq???

  Wel van Marquis de Sade 😉

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s